top of page

sParks festival werd op touw gezet door huisvandeMens Ieper, in samenwerking met de jeugdvereniging HUJO en het Humanistisch Verbond. Het festival kreeg de naam ‘sParks’ mee want het gaat vonken -van hoop- geven. Hoop om terug te mogen vieren, voluit te leven nadat we het virus klein gekregen hebben. 

sParks vindt plaats in het Hamiltonpark in Ieper op vrijdag 30 juli, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus, van 14:00 uur tot 24:00 uur. Het is een kleinschalig festival met een eigenzinnige insteek. Het is geen traditioneel muziekfestival. Het unieke vormt de combinatie van een muziekprogramma met een inhoudelijk programma: sprekers, debatten. Je kan er genieten van optredens van artiesten als Stef Camil Karlens, The Singalong Band (met Eric Melaerts), Black Mamba en TLP. En iets opsteken van sprekers als Kurt Van Eeghem, Lara Taveirne, Christophe Busch, Jean Paul Van Bendegem en Aminata Demba. Maar het programma is uitgebreider dan dat, en gericht naar jong en oud. Je komt er 3 dagen urenlang aan je trekken. Je vindt er sfeer en gezelligheid maar ook diepgang en prikkeling, samen met je vrienden of in gezinsverband. Op vrijdag is het programma vooral gericht naar de leeftijd 16 tot 30 jaar maar ook dan is iedereen welkom.  

Het festival zal doorspekt zijn met thema’s die humanisten belangrijk vinden en onder de aandacht willen brengen. Dat is in eerste instantie bewust leven (duurzaamheid, ecologie). Er zal o.a. enkel vegetarisch eten te verkrijgen zijn. Andere thema’s zijn: kritisch denken, zelfbeschikkingsrecht, solidariteit, verbondenheid, zingeving, maatschappelijke betrokkenheid, verdraagzaamheid en mensenrechten.
 
Er is heel wat kinderanimatie voorzien en reken op voldoende eet- en drankgelegenheid. Op vrijdag zijn er workshops graffiti, rap en hiphop en spoken word i.s.m. Bib Ieper. Hujo, dé vrijzinnig humanistische jeugdvereniging, nodigt op sParks ook enkele sprekers uit die interessante én relevante onderwerpen uit de doeken zullen doen. Dit in een supergezellige nomadentent. Zij brengen hiermee het project '‘t Vrije Brein' naar Ieper, dit draait om filosoferen en discussiëren in een sfeervolle, intieme setting, in een beperkte kring. Informaliteit is de regel, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt en vrijuit kan spreken.   

Samengevat zal je op sParks kunnen ontmoeten, bijleren, ontspannen, genieten, ontdekken en verbonden zijn. 

Het evenement wordt ondersteund door de gehele vrijzinnige gemeenschap West-Vlaanderen. 2021 is ook een feestjaar voor de gemeenschap. 50 jaar geleden werd de Unie van Vrijzinnige Verenigingen opgericht, het huidige ‘deMens.nu’, dit vieren we eveneens met sParks. 
 

bottom of page